Roosdomsweg 34 , Markelo
De monumentale woonboerderij "Meengs" met traditionele bijgebouwen, waaronder een bakhuis en een dwarsrit-schöppe, is gelegen op een werkelijk fantastische locatie in een afwisselend coulisselandschap op de flank van de Markeloseberg. Het centrum van het dorp Markelo is op een steenworp afstand gelegen. De totale perceelsoppervlakte bedraagt ruim 10,97 hectare.
De statige boerderij is oorspronkelijk gebouwd in 1847 zoals valt op te maken aan de gevelsteen die nog in de boerderij aanwezig is. In 1864 werd er voor de bestaande boerderij een zogenaamd dwarshuis gebouwd, waardoor de boerderij zijn huidige uiterlijk heeft verkregen.
De boerderij is aangewezen als gemeentelijk monument. Het erf met de gebouwen en een groot deel van de bijbehorende landerijen is aangewezen als natuurschoonwet landgoed (NSW). Het betreft hier een opengesteld landgoed met een wandelpad (kerkepad) dat vanaf de Roosdomsweg naar de Traasweg loopt.
De authentieke structuur van het oorspronkelijke boerenerf, zoals het al eeuwen is geweest, is hier goed bewaard gebleven. Het ensemble van karakteristieke bebouwing in combinatie met de oude bomen, houtwallen en hagen, maakt dit object tot één van de meest unieke locaties uit de omgeving.
De indeling van de woonboerderij, welke de afgelopen decennia is bewoond door twee gezinnen, is als volgt:
Begane grond: entree / hal met trapopgang naar de eerste verdieping - woonkamer - keuken - voorkamer (grote kökken) - oorspronkelijke voordeur met hal en 2e trap naar de verdieping - woonkamer - keuken met toegang naar de kelder.
Aansluitend aan het woongedeelte bevindt zich het voormalige achterhuis (delle) met toegang tot de toilet - badkamer - en waskamer
Verdieping: overloop - vijf slaapkamers waarvan vier met vaste kasten - badkamer
Boven het achterhuis bevindt zich een hooizolder.
Bijgebouwen:
Bakhuis: Blijkens de gevelsteen gebouwd in 1885, opgetrokken in steen en met pannen gedekt. In het bakhuis bevindt zich nog de oorspronkelijke oven waar vroeger het brood in werd gebakken.
Dwarsrit schöppe (schuur): Gebouwd rond 1930, opgetrokken in steen en met pannen gedekt. De indeling is nog grotendeels traditioneel met koestallen en een hooizolder
Hooiberg: Dit betreft een zogenaamde 4-roedige berg, waarvan het onderste gedeelte in gebruik is als berging en de verdieping is bedoeld voor hooiopslag. De hooiberg is grotendeels gebouwd van eikenhout en met riet gedekt.
Historie:
De eerste schriftelijke vermelding van de boerderij stamt uit 1675. Gerrit Kempers is dan de bewoner en Tonis Menghs wordt als eigenaar vermeld van deze caterstede. De oorspronkelijke boerderij is rond 1838 afgebroken en werd in 1847 door de nieuwe eigenaren, de fam. Meengs wederom herbouwd. In 1865 besloten de toenmalige eigenaren Berend Jan en Hendrik Jan Meengs de boerderij zelf te gaan bewonen. Daartoe lieten ze er in 1864 eerst een nieuw dwarshuis voor bouwen. Volgens de gevelsteen in het achterhuis was deze in 1855 voor het laatst verbouwd. (bron: Heemkunde Markelo)
Ligging:
De boerderij is gelegen tegen de flank van de Markeloseberg, één van de vijf heuvels die rondom Markelo zijn gelegen. Het gebied staat bekend om zijn mooie wandel- en fietspaden. Een omgeving met veel groen en open ruimtes, ideaal voor liefhebbers van natuur en buitenleven. Het centrum van Markelo, met zijn gezellige dorpskern, winkels, en voorzieningen, ligt op enkele minuten fietsafstand, wat zorgt voor een goede balans tussen landelijke rust en nabijheid van voorzieningen. In het dorp Markelo vindt u onder andere supermarkten, basisscholen, restaurants en specialiteitenwinkels. Voor o.a. het vervolgonderwijs en het NS-station bent u op Holten of Goor aangewezen. De vlotte bereikbaarheid van de autosnelweg A1 is een pré.
Natuurschoonwet:
De woonboerderij met bijbehorende landerijen is grotendeels (9,85 hectare) gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (opengesteld landgoed) waardoor fiscale voordelen worden verkregen waaronder vrijstelling van bijvoorbeeld: overdrachtsbelasting, een verlaagde WOZ aanslag en verlaging van waterschapslasten. Daarnaast zijn er fiscale voordelen ten aanzien van erf- en schenkbelasting. De realisatie van het NSW landgoed is verzorgd door Eelerwoude.
Bestemming:
Volgens het huidige omgevingsplan heeft het erf met de woonboerderij en de bijgebouwen de enkelbestemming: wonen, met als toevoeging: waarde - archeologische verwachting 1.
De bijbehorende landerijen hebben de bestemming: Agrarisch met waarden, als dubbelbestemming waarde - archeologische verwachting 1 en als functieaanduiding: specifieke vorm van agrarisch met waarden - openheid. Meer informatie over de bestemming is te verkrijgen bij de gemeente Hof van Twente of te vinden via het omgevingsloket.
Bijzonderheden:
- de voorkamer (grote kökken) is voorzien van een fraaie tegelvoer en antiek betegelde schouw
- het achterhuis (delle) is nog grotendeels in oorspronkelijke staat en kan desgewenst tot woonruimte worden verbouwd.