Nieuws

Soms is kopen mét een makelaar makkelijker

Veel mensen kopen een woning zonder aankoopmakelaar. Toch kan het lonen om gebruik te maken van de kennis, ervaring en het netwerk van een aankoopmakelaar.

Je kunt natuurlijk zelf een woning zoeken, bezichtigen en onderhandelen over de prijs. Dat scheelt kosten. Maar in sommige gevallen loont het wel degelijk om deze investering te doen. We zetten er vijf op een rij.

1. Als je snel(ler) wilt reageren op een woning

In een oververhitte woningmarkt, waarin woningen in razendsnel tempo worden verkocht, moet je vaak snel kunnen reageren als een woning op Funda komt. Een aankoopmakelaar weet dankzij zijn of haar netwerk vaak al welke woningen in de verkoop gaan; dat geeft jou een voorsprong. Ook handig als je zelf geen tijd hebt om de hele dag het nieuwste woningaanbod in de gaten te houden. En: kopen met een aankoopmakelaar is een signaal voor de verkoper dat je een serieus geïnteresseerde partij bent. Zeker als er veel gegadigden zijn, kan dit voordelig voor je uitpakken.

2. Als je zoektocht niet het gewenste resultaat oplevert

Lukt het maar niet om een woning te vinden die past bij jouw wensen en budget? Een aankoopmakelaar kan goed inschatten of jouw wensen realistisch en haalbaar zijn en met suggesties komen die een nieuwe impuls geven aan je zoektocht. Bijvoorbeeld een goedkopere woning die je kunt uitbouwen, of een interessant nieuwbouwproject.

3. Als je zekerheid wilt over de woningwaarde

Ook al lijkt stevig overbieden meer regel dan uitzondering, een makelaar blijft kritisch over wat een reële prijs is. Je kunt zelf onderzoek doen naar transactieprijzen op wijk- en straatniveau, onder andere via het Kadaster, maar een aankoopmakelaar kan een nauwkeuriger inschatting doen. Die heeft informatie over de staat van onderhoud en weet de transactieprijzen van woningen al voordat ze in het Kadaster staan.

4. Als je niets over het hoofd wilt zien

Wil je voorkomen dat je tijdens een bezichtiging iets belangrijks over het hoofd ziet? Een aankoopmakelaar inventariseert de bouwkundige staat, kijkt naar de afwerking en praat met de verkoopmakelaar om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen. Daardoor kun jij je vooral richten op de vraag of je jezelf hier ziet wonen. Een aankoopmakelaar helpt je ook om aan je onderzoeksplicht te voldoen.

5. Als je advies wilt over je biedingsstrategie

Het beste bod is niet altijd het hoogste bod. De voorwaarden die je aan je bod verbindt wegen ook mee. Soms is er geen ruimte voor onderhandelen en kun je alleen bieden bij inschrijving, waarbij je meteen je beste bod op tafel moet leggen. Of je moet je bod uitbrengen via een online biedingsplatform. Hierbij komen de ervaring en kennis van een aankoopmakelaar goed van pas. Die helpt je om een bod te doen waar je volledig achter staat en waarmee je bij de verkoper overkomt als een serieuze partij.